Погода в Черновцах
 

Єдина країна

Проект Єдина країна на МТРК Чернівці

Офіційні сайти

Курси валют

Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua
Святвечір: давні українські традиції
Четвер, 06 січня 2022, 19:06

 

Святий Вечір – одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначається ввечері напередодні Різдва Христового.

Дата святкування різними церквами залежить від дати святкування Різдва. Зокрема, частина християн східного обряду відзначають свято 6 січня за Юліанським календарем після відправленя Великих (Царських) часів (24 грудня — за Григоріанським календарем). Християни, що перейшли на Григоріанський календар, відзначають свято 6 січня.

Кілька цікавих фактів про Святвечір:

За традицією в Святий вечір у будинку повинні зібратися всі члени родини. Причому до святкового столу спізнюватися не можна: «будеш весь рiк блукати».

Сіно

Наші предки вірили, що у Святвечір суха трава набуває магічну силу. На підлогу кидали сіно, горіхи та солодощі.

Обереги

Крім сіна, під скатертиною належало розкласти обереги: часник – «щоб не приступала до хати нечиста сила», зерно – «щоб був добрий урожай», а також гроші – «щоб добробут в хатi тримався». За давнім звичаєм, на стіл ставили зайву тарілку з ложкою, адже напередодні Різдва на сімейну трапезу в будинок зліталися душі померлих родичів. У гості в цей вечір не ходили, але, якщо в хату просився подорожній, його приймали з особливою теплотою.

Кутя

До куті було особливе ставлення, адже зерно в ритуальній страві символізує воскресіння з небуття, мак – достаток, а горіхи з родзинками – довголіття і процвітання.

Коли вечеряли?

Вечеряти сідали, як тільки на небі з’являлася перша зірка, а до цього моменту православні нічого не їли.

Про що розмовляли за столом?

Під час трапези не дозволялося голосно розмовляти і тим більше сваритися: «буде у родинi колотнеча цiлій рiк».

Що їли на Святвечір?

Крім куті, в Святий вечір подавали ще 11 пісних страв. М’ясних і молочних продуктів в меню не було, адже ще тривав піст. Пекли пиріжки – з капустою, грибами, квасолею, маком. Також ліпили вареники з вишнями, яблуками, сливами, грушами. Обов’язково ставили на стіл глиняний глечик з узваром – компотом із сухофруктів. Готували рибні страви: холодець, юшку, печеню. Робили салати з буряка, редьки, капусти і грибів.

 

 

Слідкуйте за нами

Відео архів

Відеоархів МТРК Чернівці

Календар новин

< січня 2022 >
П В С Ч П С Н
          1 2
3 4 5 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Langate

Молодий Буковинець

Банер

АВКстенд

Банер

Глобус відвідувачів

Статистика

На даний момент 55 гостей на сайті
 
Copyright © 2010 Телеканал "Чернівці".Всі права захищені.